Ptysie

Ptysie, malutkie z pysznym kremem posypane cukrem pudrem coś pysznego do popołudniowej kawy. Co prawda wymagają trochę pracy i czasu, ale ten przysmak wynagrodzi spędzony czas przy ich zrobieniu.

Ciasto parzone

  • masło 1 kostka
  •  woda 250 ml
  • mąka pszenna 300 g
  • jajka 4

W rondelku z grubym dnem rozpuszczam masło z wodą, następnie dodaję mąkę i energicznie mieszam do uzyskania szklistej masy. Pozostawiam do wystygnięcia, ciasto nie musi być zimne, do lekko ciepłego ciasta dodaję po jednym jajku, każdorazowo energicznie mieszając do połączenia składników. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i formuję kształt na eklerki lub ptysie, z odpowiednio dobraną końcówką tylki.
piec 200*C 20-30 min.

krem z bitej śmietany

  • śmietana 30-36% 250 ml
  • cukier puder 1/3 szklanki

Zimną śmietanę ubijam na sztywno, pod koniec miksowania dodaję cukier puder. Ostudzone ptysie dzielę na pół i przekładam kremem, oprószam cukrem pudrem.

 

Ptysie 1

Share Button
Oznaczone , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.