Babeczka z kubeczka

20160925_150110

Babeczka z kubeczka – ciasto bezglutenowe

Błyskawiczne w przygotowaniu ciasto kakaowe ( bezglutenowe ), które pieczemy w mikrofalówce. Właśnie kiedy nagle dopada nas zachcianka na jakieś łakocie, a do sklepu nie po drodze taka babeczka z kubeczka jest idealna. Przygotowanie zajmie nam dosłownie 5 minut. Ciasto po dodaniu cynamonu zyskało na smaku i aromacie, dodatkowo można dosypać posiekaną czekoladę.

Składniki na 1 porcję lub dwie małe filiżanki

  • jajko
  • mleko 3 łyżki
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy 2,5 łyżki
  • cukier trzcinowy 2,5 łyżki
  • kakao 1 kopiasta łyżka ( produkt bezglutenowy )
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • mąka ryżowa 2 łyżki
  • mąka kukurydziana 2 łyżki
  • proszek do pieczenia ( produkt bezglutenowy ) 1/3 łyżeczki

*lub mąka pszenna 3-4  łyżki

Przygotowanie:

Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą w wysokim kubku. Dodajemy jajko, mleko i olej mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Pieczemy w mikrofalówce 800 W przez 2,5-3 minuty. Ciasto kontrolujemy pod koniec pieczenia szybko wyrasta, ale łatwo można je przypalić. Podajemy z owocami, bitą śmietaną lub oprószone cukrem pudrem.

20160925_150110 20160925_150126

Share Button

3 Comment

  1. Magda says: Odpowiedz

    A babeczki z kubeczki w piekarniku jak?
    Zrezygnowałam 2 lata temu z mikrofali.

    1. Polecam upieczenie muffin :)

  2. Zaraz zrobię , oczywiście troszkę zmodyfikuję, bo nie byłabym sobą, ale idea zostanie.

Dodaj komentarz