Babeczki czekoladowe

Babeczki czekoladowe bardzo delikatne, puszyste ciasto z dużymi kawałkami czekolady, cóż prostszego i bardziej smakowitego na weekendowe popołudnie.

Składniki:

  • mąka pszenna 2 szklanki
  • masło miękkie 150  g
  • cukier 1 szklanka
  • kakao 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • jajka 4-5 szt
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżka
  • mleko 200 ml
  • czekolada 1 tabliczka
  • ponadto: do dekoracji czekolada, lub polewa, kuleczki dekoracyjne.

*Składniki w temperaturze pokojowej. 

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 200 °C ( góra-dół), czekoladę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę za pomocą miksera na najwyższych obrotach. Jajka starannie oddzielić białko od żółtka ( białka będą potrzebne na sam koniec, należy z nich ubić sztywną pianę) dodać żółtka, po jednym kolejno, a następnie mleko. Dokładnie połączyć składniki. Wszystkie sypkie składniki przesiać, dodać miksując dokładnie składniki. Białka ubić na sztywną pianę delikatnie już ręcznie połączyć z ciastem. Dodać czekoladę w kawałkach. W foremce umieścić papilotki do muffin, które wypełnić do 2/3 foremki. Piec do 20-25 minut w temperaturze 190-200 °C. Najlepiej do suchego patyczka, powinny być delikatne i puchate. Dekoracja wg uznania, u mnie była to czekolada rozpuszczona w  kąpieli wodnej, z dekoracją w postaci koralików.

Smacznego.

na stronę 4 na stronę 3 na stronę 2 na stronę 1

 

 

 

Share Button
Oznaczone , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.