20151031_184635

Babeczki dyniowe

Babeczki dyniowe obowiązkowe na Halloween, delikatne i bardzo puszyste. Babeczki mało słodkie i dość syte idealne na drugie śniadanie.

Składniki na 8 sztuk

  • masło 80 g
  • cukier puder 60 g
  • mleko 120 ml
  • jajko 1
  • mąka pszenna 160 g
  • cukier wanilinowy 8 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • miąższ dyni 150 g
  • czekolada 4 kostki

Przygotowanie

Miąższ z dyni ugotować do miękkości w mleku z dodatkiem cukru wanilinowego, zmiksować na gładko i wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodać jajko zmiksować.  Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Wszystkie składniki zmiksować. Formę do muffin wyłożyć papilotkami, wypełnić do połowy. Wierzch muffin posypać posiekaną czekoladą. Piec do 15 minut w temperaturze 200 °C, kontrolując wierzch babeczek.
20151031_184635 20151031_184242

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.