Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

Delikatne i pulchne ciasto z nutą cynamonu z ulubionymi bakaliami. Idealne na jesienny deser przy pysznej kawie. Babeczki marchewkowe można podać z kremem czekoladowym na bazie twarogu lub po prostu oprószone cukrem pudrem.

Składniki na około 16 babeczek

  • mąka pszenna 250-280 g
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1łyżeczka
  • cynamon 2 łyżeczki
  • cukier 1/2 szklanki
  • jajka 3
  • olej słonecznikowy 100 ml
  • mleko 100 ml
  • marchew 1 duża
  • bakalie

Przygotowanie 

  • Marchew obieramy, odcinamy końce i płuczemy pod bieżącą wodą. Marchew ścieramy na tarce o małych oczkach.
  • Jajka miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy składniki płynne tj. mleko, olej. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon mieszamy i przesiewamy do miseczki.
  • Obroty miksera zmniejszamy na najniższe i partiami dodajemy składniki sypkie, stałe miksując. Startą marchew dodajemy na końcu wraz z bakaliami.
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190-200 °C. Formę na muffiny wykładamy papilotkami lub kubeczkami i wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy przez 20-30 minut, najlepiej do suchego patyczka.

Krem twarogowy

  • twaróg 150 g
  • Nutella 100-150 g

Składniki miksujemy na gładki krem, aby pozbyć się grudek sera. Krem chłodzimy.

Smacznego.

 1

Share Button
Oznaczone , , ,

2 opinii z “Babeczki marchewkowe

  1. Witam. Co mogę dodać zamiast mleka? Przepis brzmi pysznie ale ja nie mogę mleka pić a chciałam zrobić te babusie. Proszę o odp.
    Pozdrawiam cieplutko

    1. A może Pani mleko roślinne ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.