Babeczki marchewkowe
Delikatne i pulchne ciasto z nutą cynamonu z ulubionymi bakaliami. Idealne na jesienny deser przy pysznej kawie. Babeczki marchewkowe można podać z kremem czekoladowym na bazie twarogu lub po prostu oprószone cukrem pudrem.
Składniki na około 16 babeczek
- mąka pszenna 250-280 g
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia 1łyżeczka
- cynamon 2 łyżeczki
- cukier 1/2 szklanki
- jajka 3
- olej słonecznikowy 100 ml
- mleko 100 ml
- marchew 1 duża
- bakalie
Przygotowanie
- Marchew obieramy, odcinamy końce i płuczemy pod bieżącą wodą. Marchew ścieramy na tarce o małych oczkach.
- Jajka miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy składniki płynne tj. mleko, olej. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon mieszamy i przesiewamy do miseczki.
- Obroty miksera zmniejszamy na najniższe i partiami dodajemy składniki sypkie, stałe miksując. Startą marchew dodajemy na końcu wraz z bakaliami.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190-200 °C. Formę na muffiny wykładamy papilotkami lub kubeczkami i wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy przez 20-30 minut, najlepiej do suchego patyczka.
Krem twarogowy
- twaróg 150 g
- Nutella 100-150 g
Składniki miksujemy na gładki krem, aby pozbyć się grudek sera. Krem chłodzimy.
Smacznego.
Witam. Co mogę dodać zamiast mleka? Przepis brzmi pysznie ale ja nie mogę mleka pić a chciałam zrobić te babusie. Proszę o odp.
Pozdrawiam cieplutko
A może Pani mleko roślinne ?