Babeczki z jagodami i kruszonką

20160724_085835

Babeczki z jagodami i kruszonką.

Babeczki, one są niezawodne, świetnie sprawdzają się na każdą okazję i okoliczność ! Prosty i szybki w przygotowaniu wypiek, który zawsze się udaje. Pulchne, delikatne i maślane ciasto wypełnione po brzegi ulubionymi owocami i dodatkami. Babeczki z jagodami zaskoczyły nas smakiem i zapachem, a junior ? sami chyba widzicie na załączonych zdjęciach :)  Muffiny, babeczki są uwielbiane przez dzieci i dorosłych, polecam !

Składniki na 18 sztuk

*Składniki tj. jaja, masło w temperaturze pokojowej

  • miękkie masło 100 g
  • jajka 3
  • mleko 3,2 % 120 ml
  • cukier drobny kryształ 80 g
  • cukier wanilinowy 16 g
  • proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna 250 g
  • jagody 100 g
  • kruszonka

Przygotowanie

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Kolejno dodawać po jednym jajku każdorazowo miksując do połączenia składników, na końcu dodać mleko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Składniki sypkie dodawać partiami, zmiksować. Jagody wypłukać pod bieżącą wodą, przełożyć na durszlak. Owoce dodać do ciasta, wymieszać delikatnie za pomocą łopatki. Papilotki wyłożyć do formy. Ciasto nałożyć do 2/3 wysokości papilotek, wierzch posypać kruszonką wg uznania. Piec w temperaturze 180 °C przez 20 minut,  do suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

Smacznego,

20160724_085639 20160724_085740 20160724_085835 20160724_085943

Share Button

2 Comment

  1. KASIA says: Odpowiedz

    Czy moga byc mrozone borowki?

  2. Oczywiście, tylko proponuję odmrozic na durszlaku.

Dodaj komentarz