20150321_085540

Babka drożdżowa na maślance

Święta Wielkanocne coraz bliżej, dlatego też ostatnimi wypiekami są babki. Dzisiaj babka drożdżowa z rodzynkami, na maślance.

Składniki:

  • mąka pszenna 300  g
  • cukier 150 g
  • drożdże świeże 45 g
  • masło 30 g
  • maślanka 100 ml
  • mleko 100 ml
  • rodzynki 50 g
  • jajka 2
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia, lub lukier
  • forma wysmarowana tłuszczem, oprószona bułką tartą.

Wykonanie:

Zaczyn : drożdże rozetrzeć na gładko w ciepłym mleku z 2 łyżkami cukru, 1 łyżką mąki, połączyć, pozostawić na 15 minut.

Mąkę przesiać, dodać miękkie masło, rozkłócone jajka, pozostałe składniki, i gotowy zaczyn.

Ciasto dokładnie wymieszać za pomocą robota kuchennego z końcówką haka, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, pod przykryciem. Ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, wtedy przełożyć do formy babkowej, którą należy wstawić do piekarnika na drugie wyrastanie na 50-60 C. Kiedy ciasto urośnie,  zwiększyć temperaturę piekarnika do 190 C, czas właściwego pieczenia to 45-50 minut ( góra-dół ).

Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.

 

20150321_085540

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.