Babka drożdżowa z wiśniami i czekoladą

20160109_202142

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa z wiśniami i czekoladą pyszne i delikatne ciasto w, które możecie zawinąć dowolne, ulubione dodatki. Tym razem padło na uwielbianą przez nas konfiturę wiśniową i nutellę, połączenie idealne.  Babka drożdżowe to prosty wypiek z, którym nikt nie będzie miał problemu. Polecam również proste w przygotowaniu rogaliki drożdżowe.

Rozczyn:

  • drożdże 40 g
  • mleko 200 ml
  • cukier 2 łyżeczki
  • mąka 2 łyżki

Przygotowanie

Wszystkie składniki rozetrzeć na gładko, odstawić rozczyn w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż ruszy.

Ciasto właściwe

  • mąka 400 g
  • żółtka z 2 jaj
  • masło 30 g
  • szczypta soli
  • nadzienie: nutella 3-4 łyżki, konfitura wiśniowa 3 łyżki
  • mleko 1 łyżka, cukier 1 łyżeczka

W misie robota kuchennego umieścić przesianą mąkę z solą i gotowym rozczynem, za pomocą haka wyrobić ciasto dodając kolejno żółtka i ostudzone, roztopione masło. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Wyrabiając ciasto drożdżowe ręcznie początkowo wymieszać łyżką, następnie stolnicę podsypać lekko mąką, przełożyć ciasto i zagnieść parę minut. Ciasto drożdżowe rozwałkować w kształt prostokąta, na wierzch wyłożyć nutellę i konfiturę, rozsmarować. Całość zwinąć w rulon, przełożyć do natłuszczonej formy. Ciasto głęboko naciąć z wierzchu, posmarować mlekiem, posypać cukrem. Piec w temperaturze 200 °C w czasie 25 minut,  kiedy wierzch babki w trakcie pieczenia zbyto się zrumieni zmniejszyć temperaturę, a czas pieczenia nieco wydłużyć. Babkę wyjąć od razu po upieczeniu z piekarnika,  pozostawić do całkowitego wystudzenia.

20160109_202142 20160109_202213

Share Button

Dodaj komentarz