2016-02-05 21.24.26

Babka kolorowa na białkach

Babka na białkach

Babka kolorowa na białkach to najprostsze i chyba najszybsze ciasta jakie dotychczas robiłam. Częstym problemem jest wykorzystanie białek, które pozostają po wypiekach kruchych, pączkach lub  faworkach . Jeśli zdecydujesz się na bezy zapraszam na parę propozycji. Babka na białkach pulchna i bardzo delikatna.

Składniki na małą keksówkę na połowę porcji, proponuję podwoić składniki bazowe, jeśli babka ma być wyższa na standardową formę.

  • białka z jajek 1/2 szklanki
  • cukier 1/2 szklanki
  • mąka pszenna 1/2 szklanki
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki

Dodatkowo

  • kakao 2-3  łyżki
  • mak suchy 2-3 łyżki
  • wiórki kokosowe 2-3 łyżki
  • barwnik spożywczy 1/3 łyżeczki
  • szczypta soli
  • bułka tarta 1 łyżeczka
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C. Schłodzone białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Partiami dodawać cukier, stale miksując. Mąkę wymieszać z sodą, przesiać.  Dodać składniki sypkie i zmiksować do połączenia. Następnie ciasta podzielić na trzy lub cztery części, każdą wymieszać z jednym dodatkowym składnikiem. Formę natłuścić lekko posypać bułką tartą, ciasto wyłożyć po łyżce tworząc łaty. Piec przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Babkę wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego,

2016-02-05 21.24.26

 

 

 

Share Button

1 thought on “Babka kolorowa na białkach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.