29790165_2078946075667578_1672577199888671647_n

Babka majonezowa

Babka majonezowa

Babka majonezowa jest bardzo pulchna i delikatna. Być może szokujący w przepisie składnik, którym jest właśnie majonez  dodaje jej wilgotności i tej pożądanej delikatności. Majonez nie jest wyczuwalny w babce, także bez obaw. Dodałam dużo ekstraktu cytrynowego i odrobiny skórki z limonki. Jest prosta w przygotowaniu, wystarczy tylko zmiksować składniki i co najważniejsze zawsze się udaje. Polewa na babce to biała czekolada z barwnikiem i pokruszona chałwa. Taki trochę misz-masz smakowy, ale wypiek udany, bardzo smaczna.

Składniki na standardową formę z kominkiem

  • jajka 5
  • cukier kryształ 1/2 szkalnki
  • mąka pszenna 90 g
  • mąka ziemniaczana 90 g
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • majonez 5 dużych łyżek
  • cukier wanilinowy 16 g
  • ekstrakt parę kropli
  • polewa lub cukier puder

Przygotowanie

Oddzielamy żółtka od białek ( jajka wcześniej sparzone i w temperaturze pokojowej). Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Kiedy białka trzymają się ścian naczynia zaczynamy partiami dodawać cukier z cukrem wanilinowym, stale ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy majonez i ekstrakt. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Obroty miksera zmniejszamy na najniższe. Składniki sypkie dodajemy partiami do ubitych jaj i mieszamy bardzo delikatnie, a najlepiej ręcznie za pomocą łopatki. Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy w nagrzanym piekarniku 170 °C przez 40 minut, do suchego patyczka. Wystudzoną babkę dekorujemy.

Smacznego

29790165_2078946075667578_1672577199888671647_n

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.