20160326_222717

Babka na oleju

Babka na oleju.

Składniki

  • mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki ( płaskie )
  • jajka 5 ( małe )
  • cukier 2/3 szklanki
  • cukier wanilinowy 16 g
  • aromat/ olejek waniliowy
  • kakao 2 łyżki
  • olej 120 ml

Przygotowanie

Jajka cukier, cukier wanilinowy, olejek ubić na najwyższych obrotach miksera na jasną, puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Składniki sypkie dodawać stopniowo stale ubijając na niskich obrotach. Olej wlewać cienką strużką, stale miksując. Formę natłuścić oprószyć mąką, wyłożyć jasną część ciasta. Do pozostałego ciasta dodać kakao, zmiksować. Ciasto z dodatkiem kakao wyłożyć na jasne, drewnianym patyczkiem zrobić esy-floresy. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 ° przez 40 minut ( do suchego patyczka ). Udekorować polewą, cukrem pudrem lub lukrem.

20160326_222620 20160326_222636 20160326_222717

Share Button

3 thoughts on “Babka na oleju

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.