Babka piaskowa

11040781_617369025063692_742119608_n-1024x617

Kolejny z wielu, przepis z rodzinnego spisu mojej mamy. Babka piaskowa, często gościła u nas w domu. Zapach w kuchni, pamiętam do dzisiaj.

  • margaryna lub masło 250 g w temperaturze pokojowej
  •  cukier 3/4 szklanki
  • mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • jajka 4 XXL
  • kakao 3 kopiaste łyżki
  • cukier waniliowy
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier puder do oprószenia lub polewa czekoladowa
  • masło do natłuszczenia blachy, garść bułki tartej do posypania formy.

Przygotowanie:

  1. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę.
  2. Kolejno dodać całe jajka.
  3. Przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pienienia,  dodać cały czas ucierając za pomocą miksera.
  4. Ciasto podzielić na dwie części, do drugiej dodać kakao. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, można dodać odrobinę mleka.
  5. Do formy wysmarowanej tłuszczem, posypanej bułką tartą przełożyć ciasto jasne na nie część kakaową.
  6. Pieczenie 40 minut, 190 C, góra-dół.

 

11026348_617368921730369_1688748842_n 11040781_617369025063692_742119608_n

 

 

 

Share Button

1 Comment

  1. maria says: Odpowiedz

    pycha i niedroga

Dodaj komentarz