Bezglutenowe ciasto z cukinii

IMG_20170722_113410_822

Bezglutenowe ciasto z cukinii

Intensywnie czekoladowe ciasto z cukinią i bakaliami. Ciasto jest delikatne i pulchne, wręcz rozpływające się w ustach. Obłędnie smaczne, wilgotne z lekką nutą gryki, bezglutenowe.

Składniki na keksówkę o wymiarach 13 x 40 cm

  • mąka gryczana 2 szklanki około 350 g
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki produkt bezglutenowy
  • kakao lub karob 3 łyżki około 35 g produkt bezglutenowy
  • cynamon 1 łyżeczka
  • cukier kryształ 2/3 szklanki około 200 g
  • duże, wiejskie jajka 2
  • mleko roślinne lub bez laktozy 3/4 szklanki
  • olej rzepakowy 100 ml
  • cukinia około 300 g
  • bakalie użyłam żurawiny, rodzinek, posiekanej gorzkiej czekolady, migdały w płatkach, orzechy.

Polewa czekoladowa 

  • gorzka czekolada, dobrej jakości 70 g
  • masło 1 łyżeczka

Przygotowanie

  • Cukinię myjemy, odcinamy końce i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki sypkie mieszamy ze sobą, kakao uprzednio można przesiać. Następnie dodajemy bakalie, garść posiekanej czekolady, mieszkamy. Całe jajka ubijamy na jasną i puszystą masę, olej wlewamy cienką strużką stale miksując.
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C.
  • Wszystkie składniki łączymy ze sobą, masę jajeczną, mleko, składniki sypkie, bakalie i odciśniętą startą cukinię. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy  przez 40-50 minut, a najlepiej do suchego patyczka.
  • Czekoladę siekamy, przekładamy do miski wraz z łyżeczką masła i rozpuszczamy po parę sekund w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Wystudzone ciasto smarujemy polewą.

Smacznego.

IMG_20170722_113410_822

Share Button

Dodaj komentarz