Bezglutenowe gofry kokosowe

IMG_20170723_104757_183

Bezglutenowe gofry kokosowe

Delikatne i chrupiące gofry z lekko wyczuwalną kokosową nutą. Idealne na letni deser podane w towarzystwie ulubionych, świeżych owoców, lekko oprószone cukrem pudrem.

Składniki na 10 sztuk

  • mleczko kokosowe 400 ml
  • duże, wiejskie jajka 2
  • olej rzepakowy 1 łyżeczka + do smarowania
  • mąka ryżowa 200 g
  • cukier lub ksyliton 1-2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka produkt bezglutenowy
  • cukier wanilinowy lub ekstrakt
  • szczypta soli

Przygotowanie 

  • Składniki płynne umieszczamy w jednej misce wraz z żółtkami, cukrem wanilinowym i mąką z proszkiem do pieczenia. W drugiej zaś białka jaj ze szczyptą soli. Białka ubijamy na sztywną pianę, a pozostałe składniki dokładnie miksujemy do połączenia. W między czasie nagrzewamy gofrownicę. Ubitą pianę partiami dodajemy do ciasta i mieszamy bardzo delikatnie łopatką.
  • W razie potrzeby natłuszczamy pędzlem powłokę gofrownicy. Wylewamy porcję ciasta i pieczemy przez około 4 minuty, na rumiany kolor. Następnie studzimy na kratce. Wystudzone gofry oprószamy cukrem pudrem lub podajemy z ulubionymi dodatkami np. świeże owoce, bita śmietana, dżem.

Smacznego

IMG_20170723_104757_183

 

Share Button

1 Comment

  1. Przepyszniutkie goferki :)) To lubię!! :)

Dodaj komentarz