Bezglutenowe pierogi ruskie

Bezglutenowe pierogi ruskie

Bezglutenowe ciasto na pierogi ruskie, czy to jest możliwe ? Uzyskanie idealnego ciasta pierogowego w wersji bezglutenowej, to nie lada wyzwanie.  Czytając posty na różnych blogach nie jedna osoba w tym temacie zetknęła się z porażką. Ciasto pierogowe z mąk bezglutenowych jest sypkie i gliniaste, ciężkie do zlepienia przez brak glutenu,który dodaje mu sprężystości. Na początku moich zmagań z kuchnią bezglutenową, użyłam do ciasta gotowego koncentratu firmy Bezgluten. Jest to mieszanka mąk: skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, mąka ryżowa, skrobia pszenna bezglutenowa. Pierogi bezglutenowe wymagają większego nakładu pracy i czasu przy lepieniu. Ciasto pierogowe jest bardzo delikatne, szybko się wysusza przy tym kruszy i traci swoją plastyczność. Wówczas należy kawałek ciasta ponownie zagnieść lub ogrzać nad parą dosłownie pare sekund jednocześnie zagniatając dłońmi, wtedy ponownie robi się ciepłe i plastyczne. Smakiem są bardzo zbliżone do pierogów tradycyjnych, bardzo smaczne i delikatne. Pomimo drobnych kłopotów i czasu im poświęconego przy lepieniu wiem, że są tego warte.  Gorąco polecam !

Składniki na 50-60 pierogów

  • koncentrat mąki nezbglutenowej  firmy Bezgluten lub Schär 500 g
  • olej 2 łyżki + 1 łyżka do gotowania
  • ciepła woda 250-300 ml
  • szczypta soli

Farsz na pierogi ruskie klik

Przygotowanie:

  • Koncentrat przesypuję do miski, mieszam z solą. Olej dodaję do wody, wszystkie składniki łączę ze sobą. Stolnicę podsypuję mąką, całość zagniatam do uzyskania plastycznej konsystencji. Ciasto trzymam pod przykryciem, najlepsza będzie bawełniana ściereczka. Dzielę ciasto na parę części, z każdej rozwałkowuję nieco grubszy placek, niż w przypadku pierogów tradycyjnych. Krążki wykrawać od rantu szklanki lub specjalnego pierścienia. Dodatkowo jeszcze raz krążki rozwałkowuję wałkiem, aby odzyskały plastyczność. Na każdy krążek na środku nakładam małą łyżeczkę farsz, zlepiam  dokładnie brzegi tak, aby farsz się nie wydostał na linię zlepienia, zachowując ostrożność ( ciasto pierogowe jest tak delikatne, że może się rozerwać ).  Pierogi  przygotowane do gotowania przykrywam ściereczką, aby nie wyschły.
  • Gotuję partię w osolonym wrzątku z  dodatkiem łyżki oleju  ( około 10 sztuk). Kiedy pierogi wypłynął na powierzchnie wody, po 2 minutach wyjmuję za pomocą łyżki cedzakowej.

Smacznego,

2016-04-04 21.00.03

20160403_140601 20160403_140759 20160403_140818

Share Button
Oznaczone , , , , , , , ,

Jedna opinia z “Bezglutenowe pierogi ruskie

  1. Aż nie mogę uwierzyć, że takie piękne wyszły :) Oj, zjadłabym!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.