Beziki kawowe

dav

Beziki kawowe

Chrupiące, bezowe mini smakołyki są idealnym dodatkiem do różnego rodzaju deserów w pucharkach. Wzbogacą nasz deser nie tylko o słodszy smak, ale i wizualnie taki pucharek będzie wspaniale się prezentował.  Krem śmietanowy przełożony nasączonymi  herbatnikami lub biszkoptami z warstwą kawowej bezy, jak dla mnie brzmi kusząco.  Tym czasem zapraszam na kawowe mini beziki, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty.  Suche w środku  i kruchutkie, a może wolicie z lekką ciągutką ?

Składniki na około dwie blachy 

  • schłodzone białka 2 miarki
  • cukier kryształ 3 miarki
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
  • ciepła woda 1 łyżeczka
  • kakao do oprószenia
  • szczypta soli

*Miarka = 100 ml

Przygotowanie

  • Kawę zalewamy ciepłą wodą, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia kawy i odstawiamy do wystygnięcia.
  • Schłodzone białka ( starannie oddzielone białka od żółtek ) umieszczamy w misie robota kuchennego, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać.  Kiedy białka zaczną trzymać się ścian naczynia zaczynamy powoli, partiami wsypywać cukier. Stale miksując ubijamy pianę przez 6-10 minut, w zależności od posiadanego miksera. Piana bezowa powinna być bardzo gęsta, lśniąca i na widełkach powinna zachowywać swój kształt. Następnie dodajemy rozpuszczoną kawę, mieszamy. Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego  z odpowiednią końcówką tylki i wyciskamy beziki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyciśnięte beziki posypujemy delikatnie kakao.
  • Suszymy w temperaturze 100-110 °C przez 1- 1,5 godziny. Pod koniec suszenia kontrolujemy czy są już suche w środku. Bezy studzimy na kratce, przechowujemy w metalowej puszce lub szklanym słoiku.

Smacznego

dav

dav

Share Button

1 Comment

  1. jak apetycznie wyglądają i pewnie jeszcze lepiej smakują :) Uwielbiam bezy, szczególnie w deserach z mascarpone. Pozdrawiam

Dodaj komentarz