Beziki

 Beziki 

Malutkie w dowolnym kształcie,kruche i suche bezy, a może w środku wolisz ciągnące. Mój Junior zajadał się tymi bezikami. Te małe smakołyki są wspaniałym dodatkiem do różnych wypieków, które można wkomponować, co stanowi świetną dekorację naszego wypieku, jak i wzbogaci smak o swoją słodycz. Dzisiaj beza klasyczna.


Składniki

  •  białka z 3 jaj
  •  cukier kryształ 130-150 g
  • szczypta soli

Przygotowanie

Schłodzone białka przelewamy do miski i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana trzyma się ścian naczynia dodajemy cukier łyżka po łyżce, stale miksując. Piana na bezy powinna być lśniąca i bardzo gęsta, a cukier całkowicie powinien się rozpuścić.  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na termoobieg i temperaturę 100- 110 °C. Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego z odpowiednią tylką. Następnie wyciskamy beziki o dowolnym kształcie. W zależności od posiadanego piekarnika, bezy suszymy przez 1-1,5 godziny. Gotowe bezy z zewnątrz będą suche i kruche, z łatwością będą odchodzić od papieru. Przekładamy je na kratkę i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Uwagi: pod koniec suszenia bezików, należy sprawdzać czy są całkowicie suche w środku lub ciągnące. Wszystko zależy od pożądanego efektu końcowego. Znacząca jest wielkość bezy, dlatego czas trzeba dopasować i kontrolować pod koniec pieczenia. Temperatura suszenie nie powinna przekraczać 110-120 ° C, w przeciwnym razie cukier szybko się karmelizuje, a bezy zmienią kolor na beżowy. Naczynie do ubijania białek powinno być szklane, lub metalowe ( czyste- bez kropli tłuszczu i suche).  

Przechowywać należy w metalowej puszce lub szklanym naczyniu, w szczelnym zamknięciu. 


16708726_1898068230422031_2463347672975292097_n 16711962_1898068233755364_4467896092361686154_n

Share Button
Oznaczone , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.