20151031_195141

Bezowe duszki na Halloween

Bezowe duszki na Halloween

Składniki

  • białka z jaj 100 g
  • cukier kryształ 200 g
  • skrobia ziemniaczana 2 łyżki
  • ponadto rozpuszczona czekolada

Przygotowanie:

Białka w temperaturze pokojowej umieszczam w misie  robota kuchennego, ubiłam na sztywno na najwyższych obrotach. Kiedy białka trzymają się ścian naczynia dodaję partiami cukier najlepiej po łyżce stale miksując, aż do jego rozpuszczenia. Mąkę ziemniaczaną dodaję na sam koniec, mieszam na najniższych obrotach miksera do połączenia składników. Czas ubijania masy bezowej to 5-8 minut, w zależności od posiadanego miksera. Masa powinna być gęsta i lśniąca, a mieszana powinna zachowywać swój kształt. Wówczas masę bezową przekładam do rękawa cukierniczego z tylką o odpowiednim otworze. Następnie na papier do pieczenia wyciskam masę tworząc małe duszki. Bezy suszyć w temperaturze 90-100 °C do 2 godzin.  Rozpuszczoną czekoladą za pomocą wykałaczki nanieść oczy.

20151031_195141

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.