20151022_140735

Bezowe gniazda z bitą śmietaną i frużeliną truskawkową

Bezy albo się kocha albo się ich nienawidzi ” zaczytane gdzieś coś kiedyś na początku mojej przygody z bezami. Pozornie łatwy deser może przysporzyć wielu kłopotów w trakcie przygotowania i zrazić na lata. Zachęcam do podejmowania prób i stosowania paru wskazówek opisanych we wcześniejszych wpisach i rozkoszujcie się tym smakiem.  Warto za każdym razem. Nadmiar białek po kruchych wypiekach najczęściej pożytkuję w postaci bez, tortów bezowych, które zawsze mają wzięcie. Przy niewielkim nakładzie pracy możecie stworzyć coś nieziemskiego. Wśród bez szukałam czegoś innego, nowego chociaż kształtem i trafiłam na fantastyczny blog Kolorowo-torcikowo klik piękne fotografie właścicielki i te cudne gniazda bezowe.

Składniki na około 12 sztuk

  • białka z jaj 100 g
  • cukier kryształ 200 g
  • skrobia ziemniaczana 2 łyżki

Przygotowanie:

Białka w temperaturze pokojowej umieszczam w misie ( szklana bądź metalowa ) robota kuchennego, ubiłam na prawie sztywną pianę na najwyższych obrotach. Należy uważać, aby nie przebić białek. Kiedy białka trzymają się ścian naczynia dodaję partiami cukier najlepiej po łyżce stale miksując, aż do jego rozpuszczenia. Mąkę ziemniaczaną dodaję na sam koniec, mieszam na najniższych obrotach miksera do połączenia składników. Czas ubijania masy bezowej to 5-8 minut, w zależności od posiadanego miksera. Masa powinna być gęsta i lśniąca, a mieszana powinna zachowywać swój kształt. Wówczas masę bezową przekładam do rękawa cukierniczego z tylką o odpowiednim otworze. Następnie na papier do pieczenia wyciskam masę tworząc początkowo dno gniazda kierując szprycę okrężnymi ruchami ku górze formując boki, zachowując ostrożność ponieważ krzywe ściany mogą się zapadać, deformować.  Czas suszenia, należy dopasować do wielkości bezy i posiadanego piekarnika. Moje gniazda suszyły się w czasie 2 godzin, w temperaturze 90-100°C góra/dół. Bezy pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Gniazda wypełnić bitą śmietaną z wierzchu polać frużeliną truskawkową klik. 

Bita śmietana

  • śmietana 30 % 330 g
  • cukier puder 2 łyżki

Zimną śmietanę początkowo ubić na najwyższych obrotach miksera ( kontrolując jej konsystencję, aby się nie zwarzyła ). Pod koniec zmniejszyć obroty miksera i ubijać do momentu pożądanej konsystencji. Dodać wcześniej przesiany cukier puder, wymieszać.

 

20151022_130924 20151022_140432 20151022_140735

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.