Bezy z kremem śmietanowym i lemon curd

Bezy z kremem śmietanowym i lemon curd

Delikatna i krucha beza z lekko ciągnącym środkiem pod pierzynką kremu śmietanowego, a wierzch deseru wykończony Lemon Curd. Obłędnie pyszny i orzeźwiający deser. Smak słodkiej bezy rewelacyjnie równoważy się z kwaśnym kremem cytrynowym.

Składniki na 8 sztuk 

  • białka z 3 jaj około 130 g
  • cukier kryształ 170- 200 g
  • szczypta soli

Krem śmietanowy 

  • śmietana kremówka 250 g
  • serek mascarpone 250 g
  • cukier puder 1 łyżka

Lemon Curd klik

Przygotowanie 

  • Schłodzone białka przelewamy do miski i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana trzyma się ścian naczynia dodajemy cukier łyżka po łyżce, stale miksując. Piana na bezę powinna być lśniąca i bardzo gęsta, a cukier całkowicie powinien się rozpuścić.  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na termoobieg i temperaturę 110 °C. Masę bezową wykładamy na blaszkę, formujemy bezy z lekkim wgłębieniem. W zależności od posiadanego piekarnika, bezy suszymy przez około 2 godziny. Gotowe bezy z zewnątrz będą suche i kruche, z łatwością będą odchodzić od papieru. Przekładamy na kratkę i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • Schłodzoną kremówkę oraz serek mascarpone przekładamy do miski. Następnie miksujemy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Na końcu dodajemy przesiany cukier puder, miksujemy tylko do połączenia składników. Krem wykładamy na bezy, wierzch wykańczamy Lemon Curd. Deser bezowy przechowujemy w lodówce w plastikowym pojemniku ( szczelnie zamknięty ). Najlepiej bezy wypełniać kremem zaraz przed podaniem, gdyż chłoną wilgoć i tracą na swojej kruchości.

Smacznego

dav

dav

Share Button

Leave a Reply