Biała kiełbasa pieczona w piwie z miodem i pieczarkami

Biała kiełbasa pieczona w piwie z miodem i pieczarkami.

Nie wyobrażam sobie świąt bez białej kiełbasy, zapewne jak większość z Was. W moim rodzinnym domu biała kiełbasa była najpierw gotowana, a potem zapiekana z uprzednio podsmażoną cebulką z pieczarkami. Podawana z odrobiną ćwikły lub chrzanu. Odkąd zasmakowałam ciocinej kiełbasy pieczonej w ciemnym piwie z miodem, jest dla mnie w czołowej trójce wielkanocnego menu. Biała kiełbasa pieczona w piwie z miodem i pieczarkami jest bardzo smaczna, delikatna, a z zewnątrz kruchutka. Polecam !

Wesołych Świąt 

Składniki

  • biała kiełbasa surowa 1 kg
  • piwo ciemne 330 ml
  • musztarda delikatesowa 3- 4  łyżki
  • miód płynny 2-3 łyżki
  • cebula 2
  • olej do smażenia
  • pieczarki około 500 g
  • sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany

Przygotowanie:

W garnku gotuję wodę, nie doprowadzam do wrzenia. Wkładam kiełbasę i gotuję na małym ogniu 10-15 minut. Kiełbasę wyjmuję i odstawiam do przestudzenia. W naczyniu żaroodpornym mieszam piwo, miód i musztardę. Kiełbasę nakłuwam wykałaczką w kilku miejscach, wykładam do naczynia tak, aby była pokryta zalewą. Kiełbasę piekę przez 30-45 minut w wcześniej nagrzanym piekarniku do temperatury 200 °C, obracając kiełbaski co jakiś czas. W razie potrzeby redukuję temperaturę, aby pod wpływem miodu kiełbasa się nie przypaliła. Cebulę, pieczarki obieram i kroję w kostkę lub piórka. Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam cebulę, aż będzie szklista. Następnie dodaję pieczarki całość podsmażam do miękkości, doprawiam do smaku. Pieczarki z cebulą dodaję do kiełbasy 10-15 minut przed końcem pieczenia.

Smacznego,

1 22

Share Button
Oznaczone , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.