20150912_205509

Biszkopt Ferrero Rocher

Biszkopt jaki dzisiaj prezentuję będzie przeznaczony na tort Ferrero Rocher, można go użyć do przygotowania innego ciasto lub tortu czekoladowego. Ciasto bardzo aromatyczne z dodatkiem mielonych orzechów, pulchne i delikatne.

Składniki na tortownicę 24 cm ( dwa blaty )

  • jajka 5 duże
  • mąka pszenna 170 g
  • cukier 170 g
  • kakao 3 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • mielone orzechy włoskie lub laskowe 70 g
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Jajka w temperaturze pokojowej, starannie oddzielam  żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno z solą na najwyższych obrotach miksera. Partiami dodaję cukier, najlepiej po łyżce.  Następnie do białek, dodaję po jednym żółtku, każdorazowo miksując do połączenia składników.  Składniki sypkie wcześniej przesiane, dodaję do piany, delikatnie mieszam ręcznie za pomocą np. łyżki drewnianej, łopatki. Orzechy dodaję na końcu. Ciasto przekładam do tortownicy ( dno wyłożone arkuszem papieru do pieczenia, zaciskam na obręczy formy, boków nie smaruję tłuszczem) Biszkopt piekę 170-180 °C do 30 minut w zależności od rodzaju piekarnika, najlepiej do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w tortownicy, zaraz po wyjęciu z piekarnika zrzucam z wysokości 40-50 cm, na blat ( nie wyjmując z formy).  Pozostawiam w formie do całkowitego wystudzenia dnem do góry, wtedy nie opadnie. Zimny biszkopt oddzielam ostrym nożem od boków formy, wyjmuję dzielę na dwa trzy blaty.

20150912_205509 20150912_205458

Share Button

1 thought on “Biszkopt Ferrero Rocher

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.