Biszkopt rzucany jasny

Kolejny tort i kolejny przepis na biszkopt. Zaskoczył mnie pozytywnie. Biszkopt puchaty i bardzo delikatny.

Biszkopt jasny tortownica 26 cm

  • jajka 7 rozm. L
  • mąka pszenna 7 łyżek (115 g)
  • mąka ziemniaczana 7 łyżek (125 g)
  • cukier drobny kryształ 14 łyżek (315 g)
  • proszek do pieczenia 1 łyżka

 

Wykonanie:

Jajka w temperaturze pokojowej, starannie oddzielić żółtka od białek. Białka umieścić w misie robota kuchennego, ubić na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Partiami dodawać cukier, do lekko sztywnej piany. Następnie do białek, dodawać po jednym żółtku. Połączyć. Składniki sypkie wcześniej przesiane, dodać do piany, delikatnie połączyć ręcznie za pomocą np. łyżki drewnianej, łopatki. Ciasto przełożyć do tortownicy ( dno wyłożone arkuszem papieru do pieczenia, zacisnąć na obręczy formy, boków nie smarować tłuszczem) Pieczenie 170 C do 50 minut w zależności od rodzaju piekarnika, najlepiej do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w tortownicy, zrzucić z wysokości maksymalnie 50 cm, na blat.  Pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia dnem do góry, wtedy nie opadnie, lub w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Zimny biszkopt wyjąć z formy, delikatnie obkroić boki ostrym nożem, podzielić na trzy blaty.


biszkopt 20150323_194133 20150323_184700

Share Button
Oznaczone , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.