dav

Boczek zawijany pieczony

Boczek zawijany pieczony

Pyszny i aromatyczny boczek zawijany pieczony w rękawie.  Idealny na świąteczny stół i nie tylko.

  • surowy, chudy boczek 1-1,5 kg
  • przyprawy sól , świeżo mielony pieprz, majeranek, słodka papryka
  • czosnek 5 ząbków
  • cebula
  • liść laurowy

Przygotowanie

Dzień wcześniej boczek marynujemy. Mięso nacieramy przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cebulę obieramy i kroimy w krążki, a potem obkładamy boczek cebulą z góry i dołu. Szczelnie owijamy i odstawiamy w chłodne miejsce na noc. Przed pieczeniem usuwamy cebulą, boczek rolujemy i ciasno zawiązujemy sznurkiem do mięs/rolad.  Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Boczek wkładamy do rękawa foliowego i pieczemy przez 1,5 godziny. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Najlepszy do krojenia jest na następny dzień.

dav

dav

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.