20160911_181158

Brownie bezglutenowe z masą kajmakową i orzechami

Brownie bezglutenowe z masą kajmakową i orzechami

Składniki na formę  około 20 x 30 cm

  • czekolada gorzka 200 g ( 70 % kakao )
  • cukier 3 łyżki
  • masło 50 g
  • kakao bezglutenowe 1 łyżka
  • mąka ryżowa 150 g
  • jajka 3
  • szczypta soli
  • masa kajmakowa 1 puszka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • orzechy nerkowca solone

Przygotowanie:

Jajka w temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę. Czekoladę łamiemy  na mniejsze kawałki umieszczamy w misce z masłem. Następnie rozpuszczamy w mikrofali przez 20 sekund, każdorazowo  robiąc przerwę na mieszanie składników, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady . Ciepłą masę czekoladową dodajemy do jajek, miksuję do połączenia składników. Przesianą mąkę z kakao dodajemy  na końcu, ponownie miksuję. Brownie przelewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 °C. Ciasto pieczemy przez 20-25 minut ( moje było gotowe w 21 minut), sprawdzamy drewnianym patyczkiem, powinno pozostać nieco wilgotne w środku choć bez śladów surowego ciasta na patyczku. Masę kajmakową mieszamy z cynamonem, smakujemy wystudzone ciasto. Orzeszki kroimy  i posypujemy wierzch ciasta.

11 20160911_181158

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.