Brownie z truskawkami i solonymi migdałami – bezglutenowe.

20160524_184648

Brownie z truskawkami i solonymi migdałami bezglutenowe.

Brownie nieco odchudzone tym samym mało słodkie więc znacząco odbiegające od oryginalnego przepisu. Mała zawartość cukru i masła, dzisiejsze Brownie w wersji bezglutenowej. Ciasto mocno czekoladowe z dodatkiem słonych migdałów w połączeniu smaki świetnie się równoważą, a ciasto zyskuje na wyglądzie i smaku. Polecam.

Forma o wymiarach 20 x 28 cm

  • gorzka czekolada ( 70 % ) 200 g
  • cukier 3 łyżki
  • jajka 4 duże
  • mąka gryczana 1/3 szklanki
  • orzechy włoskie mielone 1/2 szklanki
  • masło 2-3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka (  produkt bezglutenowy )
  • truskawki 8-10 sztuk
  • słone migdały 15 sztuk

Przygotowanie

Jajka w temperaturze pokojowej miksuję z cukrem na jasną i puszystą masę. Czekoladę łamię na mniejsze kawałki umieszczam w misce z masłem. Następnie rozpuszczam w mikrofali przez 20 sekund, każdorazowo  robiąc przerwę na mieszanie składników, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia. Ciepłą masę czekoladową dodaję do jajek, miksuję do połączenia składników. Składniki sypkie dodaję na końcu, ponownie miksuję. Brownie przelewam na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Truskawki myję, osuszam i odcinam szypułki. Pokrojone na połówki truskawki układam na wierzch ciasta lekko dociskając, posypuję wcześniej posiekanymi migdałami. Piekarnik nagrzewam do temperatury 160 °C. Ciasto piekę przez 20-25 minut ( moje było gotowe w 21 minut), sprawdzam drewnianym patyczkiem, powinno pozostać nieco wilgotne w środku choć bez śladów surowego ciasta na patyczku. Wystudzone ciasto kroję na kawałki.

Smacznego,

20160524_184236 (2) 20160524_184648 20160524_184926

Share Button

Dodaj komentarz