20150411_110522

Brownie

Ostatnio moje ulubione ciasto mocno czekoladowe, tym razem klasyczna wersja. Jest to ciasto typowe dla amerykańskiej kuchni, często z dodatkiem orzechów.

Składniki na formę 25 x 35 cm:

  • czekolada gorzka 200 g, mleczna 100 g
  • masło 80 g
  • jajka 3
  • cukier drobny kryształ 2/3 szklanki
  • cukier waniliowy 8 g lub ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
  • mąka pszenna 120 g
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, umieścić w szklanej misce nad parą, rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej ( na małej mocy palnika, woda nie może wrzeć, powinna delikatnie parować )
  2. Jajka ubić z cukrem, na jasną puszystą masę.
  3. Dodać przesianą wcześniej mąkę i sól.
  4. Dodać lekko przestudzoną czekoladę, dokładnie wymieszać.
  5. Ciasto przelać do formy wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia.
  6. Pieczenie 160 ° 35-40 minut  (tradycyjne Brownie należy piec krócej, ciasto powinno być wilgotne w środku,a suche tylko z wierzchu)

 

20150411_111026 20150411_110522

Share Button

1 thought on “Brownie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.