Bucatini z klopsikami w sosie pomidorowym

Bucatini makaron podobny do spaghetti, nieco grubszy wzdłuż z dziurką w środku. Produkowany z pszenicy durum, bardzo sprężysty.

Dzisiaj zapraszam na makaron z pulpecikami, w sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw.

 

 

 

Składniki

  • makaron Bucatini 500 g
  • mięso  wg uznania np. wieprzowe 700 g
  • pomidory w puszce 2 bez skóry
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
  • czosnek 3 ząbki
  • papryka czerwona 1
  • pieczarki 10 dużych
  • cebula 1 duża
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek, oregano, cebula.
  • jajko
  • bułka tarta 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżeczki z odrobiną wody
  • wiórki serowe do posypania
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone przełożyć do miski, doprawić do smaku wg uznania, dodać jajko, czosnek 1 ząbek obrany wyciśnięty przez praskę, 3-4 łyżki bułki tartej. Dokładnie połączyć składniki, uformować małe kuleczki.
  2. Pulpeciki usmażyć na rozgrzanej oliwie.
  3. Patelnie z klopsikami zalać sosem pomidorowy.
  4. Sos pomidorowy: pomidory ugotować z wyciśniętym czosnkiem, koncentrat.  Za pomocą blendera zmiksować na gładki sos. Doprawić do smaku, dla zagęszczenia dodać mąkę z wodą, zagotować. Klopsiki dusić w sosie 15-20 minut.
  5. Warzywa obrać i umyć, pokroić w kostkę.  Dusić na patelni do miękkości.
  6. Do wysokiego garnka z wrzącą wodą, dodać makaron. Gotować 11-13 minut. Odcedzić. Makaron jest gruby i dość ciężki dlatego, żeby się nie zlepił należy skropić go oliwą.
  7. Na talerz nałożyć porcję makaronu, warzyw i sosu z klopsikami.
  8. Gotowe danie, posypać startym serem. Smacznego.

20150106_133236

 

20150106_131429

20150106_133224

Share Button
Oznaczone , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.