12714471_951417668245432_1492699470_n

Bułeczki drożdżowe nadziewane

Pyszne i pulchne bułeczki drożdżowe z nadzieniem z cukinii, pieczarek i żółtego sera. Bułeczki są gotowane i pieczone w ten sam sposób jak precle. Wymagają nieco więcej czasu w przygotowaniu niż te tradycyjne drożdżowe bułeczki, ale naprawdę warto.  Idealne do sosu czosnkowego jako przekąska na kolację lub imprezę.

Składniki

Zaczyn

  • drożdże świeże 20 g
  • mleko 70 ml
  • woda 70 ml
  • cukier 1 łyżeczka
  • mąka 2  łyżki

Mleko z wodą podgrzać do letniej temperatury, wszystkie składniki rozetrzeć na gładko, odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

Ciasto właściwe

  • mąka 250 g plus do podsypywania
  • masło 40 g

Gotowy zaczyn przelać do misy robota kuchennego, dodać miękkie  masło i wcześniej przesianą mąkę. Za pomocą haka na średnich obrotach wyrobić gładkie i elastyczne ciasto przez 2-3 minuty. W przypadku wyrabiania ręcznego składniki początkowo wymieszać , następnie na stolnicy oprószonej mąką wyrabiać ciasto przez parę minut. Jeśli ciasto lepi się do rąk dodać odrobinę mąki.  Z ciasta formować placuszki, nadziać wystudzonym farszem,  dokładnie zlepić i uformować bułeczki.

Farsz

  •  pieczarki 2 duże
  • cukinia 1/3
  • cebula mała
  • ser żółty
  • sól, pieprz, tymianek, oregano
  • oliwa do smażenia 2 łyżki

Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie do miękkości, wystudzić. Dowolną ilość sera zetrzeć na tarce o grubych oczkach do wystudzonego farszu, wymieszać i doprawić.

Dodatkowo

  • woda
  • soda oczyszczona 3 łyżki
  • sól morska
  • żółtko z odrobiną wody do smarowania

Bułeczki obgotować w wodzie z sodą do momentu, aż wypłyną. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia, na środku umieścić małą miseczkę żaroodporną na sos. Następnie bułeczki układać obok siebie. Smarować żółtkiem z domieszką wody, posypać gruboziarnistą solą. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 210°C kontrolując wierzch bułeczek.  Wystudzić na kratce. Podawać z sosem.

Sos czosnkowy

  • majonez 4 łyżki
  • jogurt naturalny 2 łyżki
  • czosnek 3 ząbki
  • sól, pieprz

Majonez wymieszać z jogurtem. Czosnek przecisnąć przez praskę, doprawić do smaku. Sos najlepszy w smaku jest po paru godzinach.

Smacznego,

12714471_951417668245432_1492699470_n 12746326_951417844912081_143575036_n 12752196_951417541578778_764291373_o

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.