20151004_143204

Bułeczki odrywane

Drożdżowe bułeczki odrywane z ulubionym nadzieniem z dodatkiem kruszonki. Bardzo delikatne wręcz rozpływające się w ustach, znikają w mig. Ciasta drożdżowe uwielbiam za błyskawiczne i tanie przygotowanie. Idealne są na weekendowe śniadania lub popołudnia zwłaszcza kiedy domownicy szukają czegoś dobrego.

Składniki na 12 bułeczek

Rozczyn 

  • drożdże świeże 30 g
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • mleko 200 ml
  • cukier 4 łyżki

Mleko podgrzać do letniej temperatury, drożdże pokruszyć do miski składniki rozetrzeć na gładko. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn ruszył.

Ciasto właściwe

  • mąka pszenna 400 g plus do podsypania
  • masło 50 g
  • jajko
  • cukier wanilinowy 8 g
  • nadzienie powidła śliwkowe lub owoce
  • kruszonka do posypania
  • ponadto mleko 3 łyżki, jajko

Masło roztopić, ostudzić. Mąkę przesiać do misy, dodać rozkłócone jajko, masło, gotowy zaczyn, cukier wanilinowy wymieszać wszystkie składniki wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, zagniatać parę minut do uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta. W razie potrzeby można podsypać odrobinę mąki. Ciasto odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 30 minut. Uformować wałek, podzielić na dwanaście równych części. Z każdej części dłońmi uformować placuszek, który nadziać dowolnym dodatkiem. Bułeczki nadziewając owocami należy delikatnie oprószyć mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem, ponieważ podczas pieczenia mogą puścić sok. Bułeczki dokładnie zlepić ułożyć na papierze do pieczenia zlepieniem do dołu, zachowując niewielki odstęp. Bułeczki odstawić na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Bułeczki można wstawić do piekarnika podczas nagrzewania będą wyrastać, przy osiągnięciu pożądanej temperatury będą się piekły.  Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem  i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 °C do 25 minut.

20151004_143204 20151004_143243 20151004_143027

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.