5453

Bułki drożdżowe z malinami i kruszonką

Bułki drożdżowe z malinami i kruszonką

Składniki na 8 dużych drożdżówek

Zaczyn

  • drożdże świeże 20 g
  • cukier kryształ 2 łyżki
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • ciepłe mleko 3,2 % 1 szklanka

Ciasto właściwe 

  • gotowy zaczyn
  • mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki
  • olej rzepakowy lub roztopione masło 60 ml
  • żółtko z 1 jajka
  • jajko 1
  • cukier kryształ 2 łyżki
  • maliny
  • kruszonka: zimne masło 2 duże łyżki , mąka 2 kopiaste łyżki, cukier puder 4 łyżki

*Szklanka o pojemności 320 ml. Dodałam więcej drożdży niż podane w powyższym przepisie ( ok. 35 g), moje buły mocno wyrosły, aż miejscami popękały, dlatego proponuję zmniejszyć ich ilość do 15-20 g. 

Przygotowanie:

  • Mleko podgrzewamy do letniej temperatury, przelewamy do wysokiej miski. Drożdże kruszymy i dodajemy z cukrem i mąką do mleka. Wszystkie składniki rozcieramy na gładko i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • Przesianą mąkę ( początkowo dwie szklanki, resztę zostawiamy do podsypywania na stolnicy ) umieszczamy w dużej misce, dodajemy gotowy zaczyn, cukier, olej, jajka i mieszamy do połączenia składników. Stolnicę posypujemy mąką i przekładamy ciasto, następnie dokładnie wyrabiamy przez 5 minut, aż ciasto będzie delikatne i pulchne. Czystą miskę smarujemy odrobiną oleju i przekładamy ciasto do wyrastania na 0,5-1 godziny, pod przykryciem.
  • W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę siekamy, następnie rozcieramy między palcami i chłodzimy parę minut w lodówce.
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, oprószamy lekko mąką. Następnie ciasto dzielimy na 8-10 części. Formujemy kulę lekko spłaszczamy na blaszce, a środek bułeczek dociskamy dnem od szklanki. Każdorazowo dno szklanki oprószamy mąką. Tak przygotowane bułki ponownie odstawiamy do wyrastania na 10-15 minut.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 °C. Maliny układamy na środek bułeczki, posypujemy kruszonką. Drożdżówki pieczemy przez 15-20 minut, aż się zarumienią. Kontrolujemy wierzch bułeczek, w razie potrzeby redukujemy temperaturę, a czas pieczenia nieco wydłużamy. Studzimy na kratce.

Smacznego

124 4282 5453 20160904_084952


Zdrowsza drożdżówka

Share Button

4 thoughts on “Bułki drożdżowe z malinami i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.