Bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Domowe drożdżówki często goszczą u nas w weekendowe, letnie poranki. W sezonie kombinacji do nadzienia jest mnóstwo, ale również poza nim, kiedy pojawia się zachcianka, można użyć mrożonych owoców i otrzymamy wyborne drożdżówki. Oczywiście, może nie będą nadziane tak aromatycznymi owocami, ale z braku laku, kiedy dziecko ma ochotę na truskawy– siła wyższa! Ciasto drożdżowe jest puchate, sprężyste i rozpływające się w ustach. Delikatna kwaskowatość owoców przełamana słodyczą kruszonki. Idealne na śniadanie lub podwieczorek. W lecie takie bułeczki pakuję na wynos na spacer, do parku.

Składniki na ciasto drożdżowe 12-14 drożdżówek

  • mąka pszenna 400 g
  • drożdże świeże 25 g
  • cukier 3 łyżki
  • cukier wanilinowy 1 łyżeczka
  • ciepłe mleko 200 ml
  • roztopione masło 45 g
  • jajko
  • żółtko z 1 jajka
  • szczypta soli
  • bułka tarta
  • białko z pozostałego jajka, mleko 2 łyżki do posmarowania

oraz

  • truskawki

Kruszonka 

  • mąka pszenna 100 g
  • mąka krupczatka 1 łyżka
  • masło w temperaturze pokojowej ( 82 % tł. ) 50 g
  • cukier puder 70 g

Przygotowanie:

  • Mąkę przesypujemy do miski robota kuchennego, następnie robimy dołek, w który wsypujemy cukier, kruszymy drożdże i zalewamy połową ciepłego mleka. Składniki na zaczyn zasypujemy mąką i odstawiamy na 10-15 minut, aż ruszy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  • Składniki na kruszonkę przekładamy do miski. Wszystko rozcieramy między palcami do połączenia składników, tworząc grudki. Całość można zmiksować mikserem. Kruszonkę przekładamy do woreczka i mrozimy w zamrażarce.
  • Kiedy zaczyn jest gotowy zaczynamy wyrabiać ciasto. Kolejno dodajemy pozostałą ilość mleka, szczyptę soli, żółtko, jajko, cukier wanilinowy. Ciasto wyrabiamy parę minut, następnie dodajemy masło i ponownie wyrabiamy, aż będzie delikatne i pulchne. Czystą miskę smarujemy odrobiną oleju i przekładamy ciasto do wyrośnięcia. Nakrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę.
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Następnie ciasto dzielimy na 12-14 części. Formujemy kulę lekko spłaszczamy na blaszce, a środek bułeczek dociskamy dnem od szklanki. Każdorazowo dno szklanki oprószamy mąką. Pozostałe białko mieszamy z odrobina mleka i smarujemy bułeczki. Wgłębienie posypujemy niewielką ilością bułki tartej, wykładamy pokrojone w plasterki truskawki. Z wierzchu posypujemy kruszonką. Drożdżówki pieczemy przez 20-25 minut, studzimy na kratce.

dav

dav

dav

dav

Share Button
Oznaczone , , , , , ,

2 opinii z “Bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką

  1. Bardzo fajny przepis :) Musze koniecznie jutro go wyprobować tylko mam jedno pytanie: czy moge zamienic drozdze swieze na suche? Jesli tak to ile potrzeba dodac suchych drozdzy .
    pozdrawiam

  2. Oczywiście, proszę zamienić na 7 g instant :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.