Bułki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Bułki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.

Składniki 14-18 bułeczek

Rozczyn

  • drożdże świeże 25 g
  • cukier 3 łyżki
  • mleko 200 ml
  • mąka 2 kopiaste łyżki

Przygotowanie:

Drożdże kruszę dodaję cukier z mąką, zalewam ciepłym mlekiem. Wszystkie składniki rozcieram na gładko, odstawiam na 15-20 minut w ciepłe miejsce, aż zaczyn ruszy.

Ciasto właściwe

  • jajko 1 rozkłócone
  • mąka pszenna 400 g
  • cukier wanilinowy 16 g
  • masło roztopione 60 g
  • rabarbar 2 łodygi
  • cukier puder do oprószenia
  • żółtko z 1 jajka

Przygotowanie

Rabarbar myję i osuszam. Obieram z twardych włókien i odcinam końcówki. Rabarbar kroję w plastry zasypuję cukrem i odstawiam na parę minut, aż puści sok. Masło roztapiam w rondlu, pozostawiam do wystudzenia. Gotowy zaczyn łączę z pozostałymi składnikami, ciasto dokładnie wyrabiam w misce. Ciasto przekładam na stolnicę podsypaną odrobiną mąką, zagniatam parę minut. Ciasto powinno być pulchne i delikatne, w razie potrzeby podsypuję odrobiną mąki.  Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości  0,5 -1 cm i wykrawam krążki od pierścienia. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia.  Bułeczki lekko spłaszczam na środku smaruję rozkłóconym jajkiem. Rabarbar układam na środek bułeczki posypuję cukrem waniliowym i kruszonką.  Piekę w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190-200 °C na rumiany kolor.

Kruszonka

  • masło 100 g
  • cukier 70 g
  • mąka 150 g

Mąkę połączyć z cukrem, dodać posiekane masło, rozetrzeć palcami.

Smacznego,

13081760_1184709738228681_1548329833_n 13090038_1184709711562017_1123405251_n

Share Button

Leave a Reply