Bułki pełnoziarniste

11997249_699104303556830_307161248_n

W ostatnim czasie cenię sobie domowe pieczywo. Własnoręcznie wyrobione, upieczone smakuje najlepiej. Słoneczny, wolny dzień i błogie lenistwo. Śniadanie i małe zaskoczenie, kto skoczy do sklepu po pieczywo ? Nie ma chętnych, wtedy jak każda z Was super-mama muszę coś na szybko wyczarować. Zapraszam na bułki pełnoziarniste, pulchne w środku z chrupiącą skórką.  Przygotowanie bułeczek nie zajmuje dużo czasu, a ich wykonanie nie powinno sprawić Wam trudności.

Zaczyn

  • drożdże świeże 20 g
  • mleko 1/2 szklanki
  • woda 1/2 szklanki
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • cukier 1 łyżeczka

W szklance ( 250 ml ) mieszam gorącą wodę z zimnym mlekiem, temperatura powinna być letnia. Przelewam do dużej miski, dodaję pozostałe składniki na zaczyn. Wszystkie składniki rozcieram na gładko, pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po upływie 20-30 minut zaczyn powinien pracować, na wierzchu utworzy się charakterystyczna piana, a jego poziom nieco się podniesie, wtedy jest gotowy.

Ciasto właściwe

  • mąka pełnoziarnista 2 szklanki ( ok. 360 g ) –  typ 2000 orkiszowa drobno mielona
  • mąka pszenna garść do posypania
  • sól 1 łyżeczka
  • zaczyn

Mąkę mieszam z solą, dodaję do zaczynu wszystko mieszam do połączenia składników. Ciasto przekładam na stolnicę, wcześniej oprószoną mąką, zagniatam 2-3 minuty. Ciasto dzielę na 8 części, z każdej formuję bułeczkę. Ciasto może lekko kleić się do dłoni, dlatego przed każdym formowanie bułki oprószam ręce mąką lub moczę w oliwie.

Formowanie bułki sposób uniwersalny:  Kulkę ciasta turlam po stolnicy dłonią oproszoną mąką, zgodnie z ruchem wskazówki zegara. Dolną częścią dłoni naciągam ciasto ku dołowi, jednocześnie obracając kulkę, zawijam ciasto pod spód tak aby góra bułeczki była gładka. Lekko spłaszczam.

Z zachowaniem odstępu, bułki układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Bułki pozostawiam na 20 minut do wyrośnięcia, przykryte bawełnianym ręcznikiem kuchennym. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200 °C. Bułki przed włożeniem do piekarnika nacinam ostrym nożem, zraszam wodą i lekko oprószam mąką. Piekę w temperaturze 200 °C  w czasie 15 minut, następnie redukuję temperaturę do 180 °C na kolejne 15 minut. Upieczone bułeczki studzę na kratce, przechowuję w lnianym woreczku na pieczywo.

11997249_699104303556830_307161248_n 11994413_699220866878507_2012563193_n 11994366_699104333556827_1896415662_n

Share Button

2 Comment

  1. An etka says: Odpowiedz

    A mąka pełnoziarnista ma być pszenna, czy żytnia ?

    1. Pola says: Odpowiedz

      pełnoziarnista orkiszowa, drobna

Dodaj komentarz