Bułki pszenne pełnoziarniste

20150224_171527

Domowe pieczywo, idealne na jutrzejsze śniadanie . Zapraszam na bułeczki pełnoziarniste z domieszką mąki pszennej z dodatkami, takimi jak czarnuszka i siemię lnianym. Pieczywo delikatne i pulchne.

Zaczyn

  • aktywny zakwas pszenny z mąki pełnoziarnistej ( 5 łyżek mąki, 5 łyżek wody odstawić w ciepłe miejsce na 5 dni, codziennie dodawać taką samą porcje. Zakwas jest aktywny po 5 dniach.)
  • drożdże instant 7 g – niekoniecznie przy aktywnym zakwasie
  • mąka pełnoziarnista 2 łyżki
  • cukier 1 łyżeczka- niekoniecznie przy dwóch łyżkach miodu
  • miód 1-2 łyżeczki ( za radą pewnego Pana z forum, miód powoduje piękny wzrost pieczywa – potwierdzam i dziękuję )
  • ciepłe mleko 50 ml
  • woda ciepła 50 ml

Ciasto właściwe 

  • zaczyn
  • mąka pełnoziarnista 2/3 szklanki
  • mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki + podsypywanie ciasta
  • szczypta soli
  • olej – oliwa 50 ml + łyżeczka do posmarowania bułek
  • woda ciepła 1/2 szklanki
  • dodatki : czarnuszka, siemię lniane – wg uznania.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczyn: Do wysokiej misy dodać aktywny zakwas, drożdże, cukier, miód, mąkę, wodę, i mleko. Dokładnie połączyć składniki, odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut.
  2. Ciasto właściwe: do zaczynu dodać składniki płynne z sypkimi. Wymieszać drewnianą łyżką, pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto wyrastało trzy – cztery razy, warto poczekać na te puchate bułeczki.
  3. Ciasto przełożyć na blat podsypany mąką ( należy podsypywać niewielką ilością mąki, aby ciasto za bardzo nie zmieniło konsystencji, zależy nam na bardzo delikatnym i elastycznym cieście. Tutaj niestety wszystko na wyczucie jeśli trzeba więcej suchego czy płynnego składnika należy dodać).  Co drugie wyrabianie ciasta na blacie, należy delikatnie go skropić oliwą, Ciasto wyrabiać ręcznie na zasadzie rozciągania. Misę natłuścić oliwą, ciasto przełożyć do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut, pod przykryciem.
  4. Ciasto przełożyć na blat wcześniej oprószony mąką, jeszcze raz zagnieść, podzielić na dwie równe części, kolejno każdą na pół i jeszcze raz na pół w zależności jakiej wielkości i ile bułeczek chcemy otrzymać. Ja zrobiła 4 duże i 6 mniejszych bułeczek. Można przy użyciu wagi porcjować po 60-80 g.
  5. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia, w odstępie ( urosną jeszcze). Lekko nasmarować oliwą, posypać czarnuszką lub siemię.
  6. Ostatnie wyrastanie ciasta 20 minut, w piekarniku na 50-70 C.
  7. Pieczenie: 220 C na 15 minut, następnie należny zmniejszyć  temperaturę do 170-180 C na 10-15 minut.

 

20150224_171527 20150224_171428 20150224_171112

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz