Bułki pszenne z przedziałkiem

Bułki z przedziałkiem pulchne i delikatne z chrupiącą skórką. Właśnie takie bułeczki jedliśmy całe dzieciństwo i bardzo się cieszę, że uzyskałam zbliżony smak do tych kupowanych lata temu. Bułki są łatwe w przygotowaniu, długo po upieczeniu zachowują świeżość. Jak każde pieczywo w nadmiarze przechowuję w zamrażarce mam nadzieję, że po odmrożeniu będzie równie pyszne. Gorąco polecam przygotowanie domowego pieczywa w wolny poranek, satysfakcja gwarantowana ! Zainspirowana pyszną fotografią z bloga margarytka.blogspot.com i mojewypieki.com 

Składniki na 8-10 bułek

Zaczyn

  • drożdże świeże 13 g
  • cukier 1 łyżeczka
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • mleko 220-240 ml

Przygotowanie

Mleko lekko podgrzać do letniej temperatury, wszystkie składniki rozetrzeć na gładko, odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

Ciasto właściwe

  • mąka chlebowa 200 g typ 750
  • mąka tortowa 300 g + do podsypania typ 450-500
  • sól 1 i 1/2 łyżeczki
  • masło 20 g
  • woda 1/2 szklanki

Przygotowanie

  • Obie mąki wymieszać z solą, przesiać. Gotowy zaczyn przelać do misy robota kuchennego, dodać wcześniej roztopione i wystudzone masło. Za pomocą haka na średnich obrotach wyrobić gładkie i elastyczne ciasto ze wszystkich składników początkowo bez wody,  przez 2-4 minuty. W przypadku wyrabiania ręcznego składniki początkowo wymieszać, następnie na stolnicy oprószonej mąką wyrabiać ciasto do 10 minut. Ciasto podlewać stopniowo wodą, do momentu uzyskania pożądanej konsystencji, w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki. Konsystencja ciasta powinna być bardzo elastyczna, a w dotyku ciasto delikatne.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, podsypać mąką. Ciasto podzielić na równe części lub za pomocą wagi porcjować bułki o wadze 90-100 g każda.  Kulkę ciasta turlać po stolnicy ( dłoń oprószyć mąką ), zgodnie z ruchem wskazówki zegara. Dolną częścią dłoni naciągać ciasto ku dołowi, jednocześnie obracając kulkę, zawijać ciasto pod spód tak, aby góra bułeczki była gładka. Następnie lekko spłaszczyć i układać na blasze z zachowaniem odstępu. Bułki oprószyć mąką, następnie nakryć je bawełnianą ściereczką. Gotowe do wyrastania bułki odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 210 °C. Przed pieczeniem zrobić głęboki przedziałek packą do kremów tortowych lub tępą krawędzią noża. Piec przez 15-20 minut, aż się zarumienią. Wystudzić na kratce. Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe, z czasem studzenia skórka  nieco mięknie i traci swoją chrupkość.

Smacznego,

20160213_134020 20160213_134507

20160213_133440

Share Button
Oznaczone , , ,

2 opinii z “Bułki pszenne z przedziałkiem

  1. Bułki jak kupione i smakowicie wyglądają , pozazdrościć tak udanego wypieku ,

  2. Nie mam pieczywa ale nie upiekę bo maki chlebowej tez nie mam 😞

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.