Bułki z otrębami i słonecznikiem

Bułki z otrębami i słonecznikiem.

 

Składniki

  • mąka chlebowa 1 szklanka
  • mąka tortowa 1 szklanka
  • drożdże instant 8 g
  • miód lub cukier 1 łyżeczka
  • sól 1 i 1/2 łyżeczki
  • masło 2-3 łyżeczki
  • słonecznik garść
  • otręby pszenne 1/3 szklanki
  • woda  1/2 szklanki
  • mleko 1/3 szklanki

Przygotowanie

  • Obie mąki wymieszać z solą, przesiać. Dodać wszystkie pozostałe składniki, niewielką ilość słonecznika odłożyć do posypania wierzchu bułek.  Za pomocą haka na średnich obrotach wyrobić gładkie i elastyczne ciasto ze wszystkich składników. W przypadku wyrabiania ręcznego składniki początkowo wymieszać, następnie na stolnicy oprószonej mąką wyrabiać ciasto do 10 minut. Ciasto podlewać stopniowo wodą, do momentu uzyskania pożądanej konsystencji, w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki lub dodać więcej wody. Konsystencja ciasta powinna być bardzo elastyczna, a w dotyku ciasto delikatne.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, podsypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 cm, bułki  wyciąć w dowolnym kształcie, następnie nakryć je bawełnianą ściereczką. Gotowe do wyrastania bułki odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
  • Wierzch bułek posypać słonecznikiem, na środku zrobić niewielkie nacięcie. Bułki i drzwiczki piekarnika  spryskać wodą.  Piec w temperaturze 200 °C  przez 20-30 minut na złoty kolor ( w razie potrzeby zredukować temperaturę ). Wystudzić na kratce.  Bułki najsmaczniejsze są w dniu pieczenia, można je zamrozić.

Smacznego,

20160220_075227

 

 

 

Share Button
Oznaczone , , ,

2 opinii z “Bułki z otrębami i słonecznikiem

  1. Oto bułki z otrębami- bez otrąb! Taki żart – prawda?

    1. Nie żart, dopisałam – dzięki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.