Bułki żytnie

20160306_123823 (2)

Bardzo prosty i szybki przepis na bułki żytnie z dodatkiem ulubionych ziaren. Bułki są delikatne i pulchne z lekko chrupiącą skórką, która nieco mięknie parę godzin po upieczenia. W ostatnim czasie nie wyobrażam sobie weekendu, bez domowego pieczywa i tego zapachu w całym mieszkaniu. Parę dni temu nawet koleżanka stwierdziła, że wypiekanie pieczywa jest mocno uzależniające i z tym się zgadzam ! A u Was jak jest ?

Zaczyn

  • woda 120 ml
  • mleko 120 ml
  • drożdże świeże 20 g
  • cukier 1 łyżeczka
  • mąka 2-3 łyżki

Mleko z wodą podgrzać do letniej temperatury. Rozkruszyć drożdże, dodać cukier i mąkę, wszystkie składniki rozetrzeć na gładko. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

Ciasto właściwe

  • mąka chlebowa 100 g plus garść do podsypania
  • mąka żytnia pełnoziarnista 200 g
  • sól 1 łyżeczka
  • masło 2-3 łyżeczki
  • siemię lniane 1 łyżka

Przygotowanie

Obie mąki wymieszać z solą. W misie robota kuchennego umieścić wszystkie składniki: gotowy zaczyn, obie mąki, masło, następnie wyrobić ciasto przez 2-4 minuty na małych obrotach za pomocą haka. Siemię lniane lub inne ziarna dodać na końcu, wymieszać. Stolnicę oprószyć niewielką ilością mąki, ciasto przełożyć zagnieść parę razy. Ciasto na bułki podzielić na 8 równych części o wadze 80-90 g każda. Formowanie bułki sposób uniwersalny:  Kulkę ciasta turlać po stolnicy dłonią oproszoną mąką, zgodnie z ruchem wskazówki zegara. Dolną częścią dłoni naciągać ciasto ku dołowi, jednocześnie obracając kulkę, zawijać ciasto pod spód tak aby góra bułeczki była gładka. Lekko spłaszczyć. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać mąką. Bułki układać na blasze z zachowaniem odstępu, wierzch bułek również oprószyć mąką. Odstawić do wyrastania na 50-60 minut, pod przykryciem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 °C. Przed pieczeniem zrobić przedziałek za pomocą tępej krawędzi noża lub drewnianej pałeczki. Piec przez 20-30 minut, aż bułki się  zarumienią. Ostudzić na kratce.

20160306_123553 (2) 20160306_123823 (2) 20160306_124038 (3)


Superfood w Twojej kuchni

www.sklepagnex.pl

Share Button

4 Comment

  1. An etka says: Odpowiedz

    Smakowite bułki :). Zrobię je na pewno, bo pieczenie pieczywa jest moją pasją. Zaczynałam od chlebów i bułek na drożdżach. Potem przyszedł czas na wypieki na zakwasie. Nie ma piękniejszego zapachu, jak ten wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia chleba :). I już od ponad roku nie kupuję pieczywa. Jem tylko to zrobione własnoręcznie. Piękna pasja :).

    1. Pola says: Odpowiedz

      Dziękuję :) mam nadzieję, że zakwas mi się uda i kolejne bułki będą równie pyszne właśnie na zakwasie. Pozdrawiam serdecznie :)

      1. An etka says: Odpowiedz

        Zatem trzymam kciuki i również pozdrawiam serdecznie :)

  2. Ślicznie prezentują się Twoje bułeczki, koniecznie muszę wypróbować przepis 😀

Dodaj komentarz