Calzone

20150224_105505

Calzone, czyli pizza pieróg. Szczerze powiedziawszy, tradycyjna pizza również pojawiła się na naszym stole, ale i Calzone musiało być.

 

Ciasto na jedną porcję:

Zaczyn

  • drożdże świeże 1/4 kostki ok. 20 g
  • cukier 1 łyżeczka
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • woda ciepła 50 ml
  • mleko ciepłe 50 ml
  • ponadto: oliwa 1-2 łyżeczki+ odrobina do natłuszczenia ciasta, mąka 120 g, szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczyn: Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie rozetrzeć na gładko. Pozostawić na 20 minut.
  2. Do zaczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  3. Blat podsypać mąką, ciasto wyrobić ręcznie, rozciągając je.
  4. W razie potrzeby można dodać wody/ mleka lub mąkę.
  5. Rozwałkować ciasto na okrągły placek, dodać sos pomidorowy i zimne warzywa, mozzarellę  ( dodatki, sosy w przepisach poniżej).
  6. Złożyć placek na pół, brzegi docisnąć, zapleść ciasto na zakładkę.
  7. Pieczenie: 220 C termoobieg 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę na 180 C do 15 minut na złoty kolor.

20150224_102547

 

 

 

 

20150224_105505

Share Button

Dodaj komentarz