Carbonara


Dla miłośników makaronów, tradycyjna carbonara.

 

Carbonara na 2 porcje

  • makaron spaghetti ok. 250 g
  • oliwa 1 łyżka
  • śmietana 30% 250 ml
  • żółtka 2-3
  • boczek 100 g
  • cebula 1 mała
  • czosnek 1 ząbek
  • sól, pieprz czarny świeżo mielony
  • ser np. parmezan
  • natka pietruszki wg uznania

Makaron gotuję wg zaleceń na opakowaniu. W tym samym czasie boczek pokrojony w drobną kostkę podsmażam do wytopienia tłuszczu. Dodaję cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażam do miękkości, w razie potrzeby dolewam łyżkę oliwy. Czosnek obieram z łupiny przeciskam przez praskę, przekładam na patelnię i redukuję moc palnika. Śmietanę mieszam z żółtkami za pomocą blendera lub zwykłej trzepaczki. Masę jajeczną przelewam na patelnie,  doprawiam do smaku. Następnie na małej mocy palnika wszystko razem podsmażam ciągle mieszając. Kiedy sos zgęstnieje dodaje makaron prosto z wody.  Gotowe danie posypuję tartym serem.

 

 

 

Share Button
Oznaczone , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.