received_595912863875975

Cebulowa z grzankami

Od wielu tygodni chodzi mi po głowie zupa cebulowa z grzankami. Zaczytując się w różnych publikacjach, blogach i stronach kulinarnych, robiłam sobie co raz to większego smaka.  Dzisiaj wieczorem była już gotowa. Szczerze powiedziawszy, zrobiłam ją pierwszy raz i teraz już będzie w moim spisie obiadowym jako obowiązkowa pozycja, tym bardziej w okresie zimowym.

 

Potrzebne będą:

  • cebula 1-1,5 kg
  • olej plus masło do smażenia
  • bulion wołowy 2 kostki na 1,3 l wody
  • sól, pieprz, tymianek
  • pieczywo bagietka
  • ser żółty

Przygotowanie

Cebulę obrać z łupiny, przekroić na pół a następnie pokroić w drobne piórka. Garnek z grubym dnem rozgrzać, wlać olej a następnie 3 łyżki masła. Przełożyć wszystkie pokrojone cebule, podsmażyć, zeszklić. Na małej mocy palnika smażyć do miękkości, około godziny. Aby wydobyć smak i słodycz cebuli trzeba ją smażyć powoli, często mieszając. W gorącej wodzie rozpuścić kostki rosołowe.  Zalać cebulę. Chcąc uzyskać gęstą zupę, trzy chochle przelać do wysokiego naczynia i za pomocą blendera,  zmiksować na gładko. Połączyć z zupą, doprawić. Gotować z bulionem pod przykryciem 30 minut. Grzanki: pokroić pod skosem kawałki bułki, posmarować oliwą, zapiec z żółtym serem i tymiankiem  na 200*C 7-10 minut.W różnych przepisach można się spotkać z wersją zapiekania zupy w miseczkach z grzankami w piecu, czy smakuje lepiej ?

Smacznego .

 

 

received_595912820542646 received_595912850542643 received_595912863875975

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.