Chałka na oleju

dav

Chałka na oleju

Chałka na formę 12 x 30 cm

  • mąka pszenna 2 szklanki o pojemności 380 ml
  • ciepłe mleko 180 ml
  • drożdże piekarskie 30 g
  • cukier 3 łyżki
  • olej rzepakowy lub masło 50 ml ( użyłam oleju )
  • jajko 1
  • sezam lub mak do posypania, roztrzepane jajko do posmarowania chałki
  • szczypta soli

Przygotowanie

  • Zaczyn: drożdże kruszymy do garnuszka, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Dodajemy trzy łyżki mąki z podanej ilości, składniki rozcieramy na gładko.  Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i przesiewamy do miski. Następnie dodajemy gotowy zaczyn, olej, roztrzepane jajko i zagniatamy do połączenia składników. Stolnicę podsypujemy mąka i przekładamy ciasto. Wyrabiamy je przez 5 minut. Ciasto drożdżowe dzielimy na trzy równe części, z każdej formujemy wałeczek o takiej samej długości. Następnie zaplatamy w warkocz. Chałkę przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40-60 minut pod przykryciem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem lub makiem. Chałkę pieczemy przez 25-35 minut na rumiany kolor. Od razu po upieczeniu chałkę wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

Chałkę piekłam w keksówce, ponieważ powyższy przepis jest na mniejszą porcję. Chciałam, aby urosła wyższa niż rozrastała się na boki. 

Smacznego

dav

Share Button

Dodaj komentarz