20160315_200128 (2)

Chleb gryczany na drożdżach

Chleb gryczany

Chleb gryczany na drożdżach z domieszką mąki żytniej. W wersji bezglutenowej możecie zastąpić ją mąką np. ryżową lub jaglaną.  Zawsze zastanawiałam się jak osoby z nietolerancją glutenu funkcjonują na co dzień  bez pysznego, chrupiącego chleba. Okazuje się, że domowe bezglutenowe  pieczywo smakuje wbrew pozorom dość smacznie. Owszem smak i struktura pieczywa różni się znacząco od tradycyjnego, ale naprawdę można w nim zasmakować. Chleb gryczany w smaku i zapachu jest specyficzny w moim osobistym odczuciu, być może z uwagi na fakt, że jest on nowością w mojej kuchni. Sklepowe półki  na dziale  zdrowej żywności z pieczywem bezglutenowym nie zachęciły mnie do zakupu, nie wiem jak Was. Dlatego polecam prosty w przygotowaniu chleb gryczany.

Zaczyn

  • drożdże instant 8 g
  • mąka gryczana 2 łyżki
  • miód 1 łyżeczka
  • woda 120 ml
  • mleko roślinne lub bez laktozy 120 ml

Mleko z wodą wymieszać, podgrzać do letniej temperatury. Następnie dodać drożdże, miód i mąkę całość rozetrzeć na gładko i odstawić na 15 minut, aż zaczyn ruszy.

Ciasto właściwe 

  • mąka gryczana 400 g
  • mąka żytnia 160 g
  • ciepła woda 310 ml
  • ziarna po 2 łyżki : pestki dyni, słonecznika, siemię lniane
  • sól 1 łyżeczka

Przygotowanie

Składniki sypkie wymieszać z ziarnami, dodać gotowy zaczyn i wodę. Konsystencja ciasta chlebowego jest dość luźna, w porównaniu do tradycyjnego np. pszennego gdzie z łatwością można uformować bochen chleba. Formę o wymiarach 12 x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem. Ciasto przełożyć do formy, wierzch wygładzić mokrą łyżką lub dłonią. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na około 1 godzinę, pod przykryciem. Skracając proces wyrastania ciasta, formę wstawić do piernika  na 30 minut w temperaturze 60 °C. Z podanych proporcji ciasta chlebowego wyjdzie około 2/3 wysokości foremki. Kiedy wyrastający chleb osiągnie wysokość mniej więcej do krawędzi formy, zwiększyć temperaturę do 210 °C i piec przez 30-40 minut. Upieczony chleb wystudzić na kratce.

Smacznego,

20160315_200235 (2)

20160315_200128 (2)

20160315_200505 (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.