Chleb z ziemniakami pieczony w garnku

20150510_220859

Metoda pieczenia chleba w garnku była mi nieznana, od dzisiaj zaczynam piec chleby w ten sposób. Chrupiąca skórka, delikatny i mięciutki miąższ tak mogę przedstawić dzisiejszy bochen chleba, najbardziej zbliżony do tego wiejskiego.

Zaczyn

  • mleko ciepłe 1/2 szklanki
  • woda ciepła 1/2 szklanki
  • drożdże świeże 20 g
  • mąka 4 łyżki
  • miód 1 łyżka

Wszystkie składniki rozetrzeć na gładko, odstawić pod przykryciem na czas 20 minut.

Ciasto właściwe

  • mąka (typ 650) 350-400 g
  • ziemniaki ugotowane 50 g
  • olej 2 łyżki
  • otręby pszenne garść
  • sól 1 łyżeczka

W misce robota kuchennego umieścić wszystkie składniki, ziemniaki ugotowane przecisnąć przez praskę, dodać zaczyn, wymieszać do połączenia się składników. Ciasto może się lekko kleić, także można podsypać odrobiną mąki. Na stolnicy podsypanej mąką, uformować prostokąt, boki założyć na siebie na zakładkę, zagięciem do dołu odstawić do misy na czas 30 minut, do wyrastania. Garnek nagrzać w piekarniku w temperaturze 250 °  przez czas wyrastania, po czym przełożyć ostrożnie ciasto do garnka. Przed włożeniem do piekarnika można zrobić nacięcia, lub oprószyć mąką, otrębami. Piec 30 minut w temperaturze 220 ° pod przykryciem, następnie piec bez pokrywki do 20-30 minut w zależności od pożądanego koloru skórki. Upieczony chleb pozostawić na 20 minut, i gotowy, smacznego.

Chleb pieczony był w garnku o średnicy 25 cm, polecam użycie mniejszego, chleb będzie wyższy.

 

 

20150510_220859 20150510_223748

Share Button

Dodaj komentarz