20160424_192607

Chleb żytni ze słonecznikiem i Chia

Chleb żytni na drożdżach ze słonecznikiem i nasionami Chia.

Składniki na formę o wymiarach 11 x 25 cm ( wys. 6 cm )

Zaczyn 

  • drożdże świeże 20 g
  • ciepła woda 200 ml
  • ciepłe mleko 100 ml
  • cukier 1 łyżeczka
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • nasiona Chia 2 łyżeczki

Mleko z wodą podgrzewam do letniej temperatury. Dodaję mąkę, pokruszone drożdże i cukier rozcieram na gładko. Dodaję nasiona Chia, mieszam. Zaczyn odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut.

Ciasto właściwe 

  • mąka chlebowa typ 650   150 g
  • mąka żytnia typ 2000      150 g
  • sól 1 i 1/2 łyżeczki
  • masło 1 łyżka
  • słonecznik łuskany 2 garście
  • posypka otręby pszenne, słonecznik

Przygotowanie:

Obie mąki mieszam z solą i słonecznikiem. Masło rozpuszczam w rondlu, odstawiam do wystygnięcia. Składniki sypkie mieszam z gotowym zaczynem i roztopionym masłem. Ciasto chlebowe mieszam drewnianą łyżka do połączenia składników. Formę smaruje masłem przekładam ciasto, wyrównując wierzch. Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 70 °C do wyrastania na 30 minut. Chleb przykrywam bawełnianą ściereczką, ściągam ją kiedy chleb sięgnie krawędzi ( mój po 20 minutach ). Wówczas wierzch chleba i drzwiczki piekarnika zraszam wodą. Chleb posypuję słonecznikiem i otrębami. Temperaturę zwiększam do 180 °C i piekę przez 30-40 minut. Upieczony chleb jeszcze gorący wyjmuję z formy i studzę na kratce.

Smacznego,

20160424_192511 20160424_192607

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.