dav

Chocolate crinkles popękane ciasteczka czekoladowe

Chocolate crinkles popękane ciasteczka czekoladowe

Chocolate crinkles to czekoladowe ciasteczka, które podczas pieczenia charakterystycznie pękają, tworząc magiczną i słodką, delikatną skorupkę. Ciasteczka są mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. Nadziane dużą ilością gorzkiej czekolady, to co uwielbiamy najbardziej. Ciasteczka w przygotowaniu są bardzo łatwe, a pomoc malca znacząco przyspiesza ich wykonanie. Mój synek odkrył fantastyczną zabawę przy wrzucaniu czekoladowych kuleczek i turlaniu w cukrze pudrze, poszło nam błyskawicznie. Ciasteczka świetnie sprawdzą się w okresie świąt Bożego Narodzenia przez swój piękny i śnieżny wygląd. Inspiracją był przepis Melanie ze strony http://gatherforbread.com/chocolate-crinkle-cookies/. Polecamy serdecznie, Wasze maluchy będą zachwycone wyglądem i smakiem, a i dorośli nie zaprzestaną na jednym ….. Chocolate crinkles popękane ciasteczka czekoladowe godne polecenia.

Składniki na około 30-36 ciasteczek wielkości orzecha włoskiego 

  • gorzka czekolada 180 g, plus 30-40 g posiekanej czekolady
  • jajka 3
  • szczypta soli
  • masło 75 g
  • cukier biały kryształ 100 g
  • cukier wanilinowy 1 łyżeczka lub aromat, ekstrakt
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna 250 g
  • kakao 1 łyżka
  • cukier puder ok. 1/2 szklanki

Przygotowanie:

Czekoladę ( 180 g ) łamiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy w misce, dodajemy masło i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Masę czekoladową mieszamy co jakiś czas, odstawiamy do przestudzenia. Oddzielamy żółtka od białek, jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy ze szczyptą soli na prawie sztywną pianę, kiedy białka będą stabilne partiami dodajemy cukier i cukier wanilinowy, a na końcu żółtka. Następnie wlewamy cienką strużką masę czekoladową, stale miksując do połączenia składników. Składniki sypkie tj. mąkę, proszek do pieczenia, kakao mieszamy ze sobą i przesiewamy. Do masy czekoladowej przesypujemy składniki sypkie, mieszamy do połączenia. Pozostałą ilość czekolady drobno siekamy i mieszamy z ciastem. Miskę owijamy folią spożywczą i chłodzimy przez godzin, a najlepiej całą noc. Cukier puder przesiewamy i przesypujemy do wysokiej miseczki. Z zimnego ciasta formujemy kuleczki o wielkości orzecha włoskiego i dokładnie obtaczamy w cukrze. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Obficie obtoczone kulki układamy na blaszce z zachowaniem niewielkiego odstępu. Pieczemy przez 10 minut. Studzimy na kratce.

Jeśli ciasto podczas formowania kulek zbytnio się ociepli, wówczas cukier puder namoknie i nasze ciasteczka już nie będą tak efektownie wyglądały. 

Smacznego

dav

dav

dav

Share Button

8 thoughts on “Chocolate crinkles popękane ciasteczka czekoladowe

  1. Świetne ciastka.Będę je robić do szkoły córki na ślubowanie pierwszoklasistów.I mufinki bananowe.Oba przepisy rewlacyjne.Tylko zastanawiam się czy nie dać mlecznej czekolady zamiast gorzkiej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.