Chocolate crinkles popękane ciasteczka czekoladowe

dav

Chocolate crinkles popękane ciasteczka czekoladowe

Chocolate crinkles to czekoladowe ciasteczka, które podczas pieczenia charakterystycznie pękają, tworząc magiczną i słodką, delikatną skorupkę. Ciasteczka są mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. Nadziane dużą ilością gorzkiej czekolady, to co uwielbiamy najbardziej. Ciasteczka w przygotowaniu są bardzo łatwe, a pomoc malca znacząco przyspiesza ich wykonanie. Mój synek odkrył fantastyczną zabawę przy wrzucaniu czekoladowych kuleczek i turlaniu w cukrze pudrze, poszło nam błyskawicznie. Ciasteczka świetnie sprawdzą się w okresie świąt Bożego Narodzenia przez swój piękny i śnieżny wygląd. Inspiracją był przepis Melanie ze strony http://gatherforbread.com/chocolate-crinkle-cookies/. Polecamy serdecznie, Wasze maluchy będą zachwycone wyglądem i smakiem, a i dorośli nie zaprzestaną na jednym …..

Składniki na około 30-36 ciasteczek wielkości orzecha włoskiego 

  • gorzka czekolada 180 g, plus 30-40 g posiekanej czekolady
  • jajka 3
  • szczypta soli
  • masło 75 g
  • cukier biały kryształ 100 g
  • cukier wanilinowy 1 łyżeczka lub aromat, ekstrakt
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna 250 g
  • kakao 1 łyżka
  • cukier puder ok. 1/2 szklanki

Przygotowanie:

Czekoladę ( 180 g ) łamiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy w misce, dodajemy masło i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Masę czekoladową mieszamy co jakiś czas, odstawiamy do przestudzenia. Oddzielamy żółtka od białek, jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy ze szczyptą soli na prawie sztywną pianę, kiedy białka będą stabilne partiami dodajemy cukier i cukier wanilinowy, a na końcu żółtka. Następnie wlewamy cienką strużką masę czekoladową, stale miksując do połączenia składników. Składniki sypkie tj. mąkę, proszek do pieczenia, kakao mieszamy ze sobą i przesiewamy. Do masy czekoladowej przesypujemy składniki sypkie, mieszamy do połączenia. Pozostałą ilość czekolady drobno siekamy i mieszamy z ciastem. Miskę owijamy folią spożywczą i chłodzimy przez godzin, a najlepiej całą noc. Cukier puder przesiewamy i przesypujemy do wysokiej miseczki. Z zimnego ciasta formujemy kuleczki o wielkości orzecha włoskiego i dokładnie obtaczamy w cukrze. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Obficie obtoczone kulki układamy na blaszce z zachowaniem niewielkiego odstępu. Pieczemy przez 10 minut. Studzimy na kratce.

Jeśli ciasto podczas formowania kulek zbytnio się ociepli, wówczas cukier puder namoknie i nasze ciasteczka już nie będą tak efektownie wyglądały. 

Smacznego

dav

dav

dav

Share Button

2 Comment

  1. Super wyglądają, jak popękana zastygła lawa 😉 tak mi się jakoś skojarzyło.

  2. Wygldają świetnie. Z chęcią zrobię je z okazji pierwszego dnia wiosny :)

Dodaj komentarz