Choinki piernikowe

DSCN6263

Bardzo efektowny prezent, lub stroik świątecznego stołu. Choinki piernikowe w tym roku pochłonęły nieco mojego czasu, gdyż były drobnymi upominkami dla rodziny. Opakowane w celofan, ozdobione sprawdziły się bardzo pozytywnie.

Składniki:

  • mąka pszenna 600 g
  • miód płynny 4-5 łyżek
  • masło 250 g
  • cukier 100 g
  • przyprawa do piernika 1 paczki lub po jednej łyżeczce imbiru, cynamonu, goździków startych, gałki muszkatołowej, kardamonu,anyżu i lawendy.
  • soda oczyszczona 1-1,5 łyżeczki
  • jajko 1
  • mleko 100 ml
  • kakao 1 łyżeczka
  • ponadto: lukier królewski, cukier puder.

Przygotowanie:

Miękkie masło, utrzeć z cukrem i miodem. Wszystkie składniki sypkie przesiać i kolejno dodawać do masy, Ciasto dokładnie zagnieść kulę ciasta, które należy schłodzić w lodówce 1 godzinę. Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, wykroić foremkami kształt gwiazdy w 5 rozmiarach, od największej do najmniejszej. Piec 15 minut e temperaturze 180 °C Wystudzić i dekorować: pierniki na choinkę ułożyć od największego na spodzie do najmniejszego na górze, połączyć lukrem, suszyć cztery godziny. Posypać cukrem pudrem, jako śnieg.

Lukier królewski

  • białka z jajka 1
  • cukier puder 1-1 i 2/3 szklanki

Cukier puder przesiać.  W zależności od wielkości białka przygotowanie lukru rozpocząć od wymieszania jednej szklanki cukru pudru. Białko z cukrem pudrem zmiksować na najniższych obrotach miksera lub ręcznie trzepaczką. Cukier puder dodawać w zależności od pożądanej konsystencji lukru. Lukier do dekoracji powinien być gęsty i lśniący. Wówczas jest idealny do zdobień, miłej zabawy !

DSCN6264

DSCN6263

Share Button

Dodaj komentarz