20160117_120933

Churros

Churros

Churros to tradycyjny hiszpański smakołyk przygotowany z ciasta parzonego jak na karpatkę, ptysie, smażone na głębokim tłuszczu,  posypany dużą ilością cukru. Ciasto jest chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Przekąska śniadaniowa najpopularniejsza w Hiszpanii, podawana często w towarzystwie gorącej i gęstej czekolady chocolate con churros. Przysmak popularny w wielu krajach, sprzedawane wprost z ulicy przy stacjach metra, dworach lub lotniskach. Najsmaczniejsze są na świeżo, prosto po usmażeniu, najlepsze jeszcze ciepłe z czekoladowym sosem.

Składniki

  • mąka około 230 g 1 szklanka o pojemności 390 ml
  • masło 30 g
  • cukier 1 łyżeczka
  • woda 250 ml
  • jajka 2 duże
  • szczypta soli
  • proszek do pieczenia 2/3 łyżeczki
  • olej do smażenia
  • cukier puder + cukier wanilinowy

Przygotowanie

Wodę, cukier, masło, proszek do pieczenia zagotować do momentu rozpuszczenia masła i cukru. Mąkę przesiać i dodać do gotującej wody, garnek zdjąć z palnika, energicznie wymieszać. Garnek ponownie wstawić na palnik na dwie minuty redukując moc, cały czas ucierając drewnianą łyżką, aż ciasto zrobi się lśniące i ładnie będzie odchodzić od brzegów rondla. Ciasto przełożyć do miski, i pozostawić do wystudzenia ( nie musi być całkiem zimne ). Kolejno do ciasta dodawać po jednym jajku, każdorazowo dokładnie zmiksować do połączenia składników.  Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Na rozgrzany olej kłaść churros o długości 10-15 cm, smażyć na rumiany kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ciepłe churros posypać drobnym cukrem lub cukrem pudrem z domieszką cukru waniliowego. Podawać z rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego,

20160117_120706

20160117_120933 20160117_121041

 

Share Button

2 thoughts on “Churros

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.