dav

Ciasteczka baletki z makiem

Ciasteczka baletki z makiem

Ciasteczka baletki z makiem zwane też bitkami z makiem i marmoladą. Pamiętam jak można było je kupić na wagę w pobliskim sklepiku, który funkcjonuje do dziś. Ciasteczka baletki z makiem to biszkoptowe ciasteczka posypane makiem połączone gęstą marmoladą. Przepis godny polecenia, są łatwe i szybkie w przygotowaniu, akurat na dziecięcą zachciankę. 

Składniki na około 25-30 ciasteczek

  • duże jajka 3
  • cukier kryształ 6 łyżek
  • mąka pszenna 4 kopiaste łyżki
  • suchy mak 2 łyżki
  • gęsta marmolada

Przygotowanie

Jajka w temperaturze pokojowej, starannie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kiedy białka trzymają się ścian naczynia zaczynamy dodawać partiami cukier, stale przy tym miksując. Następnie do białek dodajemy po jednym żółtku, miksujemy do połączenia składników. Białka powinny być mocno napuszone, a masa jajeczna powinna utrzymywać nadany kształt. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy partiami do masy jajecznej. Składniki mieszamy w jednym kierunku bardzo delikatnie za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki. Ciasto biszkoptowe przekładamy do rękawa cukierniczego. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy biszkopciki o dowolnej wielkości. Biszkoptu z wierzchu posypujemy suchym makiem. Pieczemy przez 12-15 minut w temperaturze 180 °C kontrolując boki biszkoptów. Studzimy na kratce. Połowę biszkoptów smarujemy łyżeczką gęstej marmolady lub dżemu i łączymy z pozostałymi biszkoptami.

Smacznego,

dav

dav

Share Button

4 thoughts on “Ciasteczka baletki z makiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.