Ciasteczka budyniowe

dav

Ciasteczka budyniowe

Delikatne ciasteczka budyniowe o kruchej i sypkiej strukturze, obficie oprószone cukrem pudrem. Idealne do filiżanki herbaty na długie, zimowe wieczory. Proste i szybkie w przygotowaniu, a to z juniorem lubimy najbardziej. W weekendowe popołudnie było hasło ” ciasteczka ” i w parę minut nasz deser był gotowy. Zasmakują Waszym dzieciom z pewnością, junior poleca !. Dodatkowo te wyciskane przez maszynkę do ciasteczek, możecie wzbogacić twardą marmoladą. Przechowywane w metalowej puszce ( suche ciasteczka ) długo zachowają świeżość.

Składniki na około 1 blaszkę

  • miękkie masło 200 g
  • budyń śmietankowy 40 g
  • cukier puder 5 łyżek
  • mleko 3 łyżki
  • żółtko z jednego jajka
  • mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki *pojemność 360 ml

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieramy z wcześniej przesianym cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy mleko, żółtko miksujemy. Mąkę mieszamy z budyniem i dodajemy partiami do maślanej masy, stale miksując. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 20 minut. Po upływie tego czasu ciasto przekładamy do maszynki z odpowiednią nadstawką do wyciskania lub formujemy dowolny kształt np. mini rogaliki. Układamy/ wyciskamy na blaszkę i pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 180°C przez 10-15 minut. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Przechowujemy w metalowej puszce lub słoiku.

Smacznego,

dav

dav

Share Button

Dodaj komentarz